В едни наистина трудни за зърнопроизводството времена, когато чуваме отвсякъде: „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“, различни компании се надпреварват да предлагат решения и продукти с екзотично съдържание, понякога звучащо като излязло от научно-фантастичен филм.

Земеделските производители се сблъскват с противоречива информация – от това да торят веднага и то колкото може повече, до това да не правят нищо, докато не дойдат така чаканите валежи. Малцина са онези, които днес, на фона на непредвидимия климат, са спокойни за своята реколта. Ще ги наречем „разумните фермери“.

Защо разумните фермери се радват на добре развити посеви, докато другите кършат пръсти и не знаят дали няма да се наложи да презасяват своите полета? Отговорът на този въпрос само до преди няколко години звучеше нестандартно, но днес е все по-логичен и разбираем.

Есенно третиране

Да, именно есенното третиране е това, което дава предимство на разумните земеделци. То вече се утвърждава като задължителна част от технологичната програма при отглеждане на слети култури. Целта му е да помогне на растенията да преодолеят стреса, причинен от разнообразните капризи на временно от есента до пролетта – суша, високи температурни амплитуди, слани, измръзвания. 

Именно наесен е моментът посевите да бъдат подсилени с най-необходимите им хранителни микро- и макроелементи, предоставени в лесноусвоима форма. Най-добрият вариант е това да стане чрез листно подхранване, което гарантира достигането на полезните вещества до всяка част от растението, включително и до кореновата система – нещо, което не може да се случи с почвено третиране при липса на влага и/или замръзнал горен почвен слой.

Резултатите при приложено есенно подхранване са видими с просто око – по-зелени и силни растения, с повече продуктивни братя при слетите култури.

Цялата статия можете да прочетете ТУК.

{gallery=165}