Едни от най-добрите торове, които може да използвате върху вашите растения, са тези от морски водорасли. Течният тор с екстракт от морски водорасли е не само органичен, но идва и от устойчив източник, като може да се добива, без да се уврежда околната среда. Независимо от това вероятно е последният тор, който хората се сещат да купят, когато отидат в местния градински център или пазаруват онлайн.

Повечето торове на основата на морски водорасли се правят от северно-атлантическите Ascophyllum nodosum, които могат да растат на дължина над 50 метра. Екстрактът от Algae в Panatop ALGA MAX, за разлика от тях е комбинация от две семейства морски водорасли: Ascophyllum nodosum и Laminaria digitata в много висока концентрация от 50%. Естетсвената суровина от морски водорасли добавя предварително в продукта аминокиселини, органичен въглерод и азот.

Микроелементите, открити в органичните торове от морски водорасли, включват магнезий, калий, цинк, желязо и азот – всички те са полезни за растенията. Азотът, например, е от съществено значение за производството на нитрати, ключов компонент, необходим на растенията за растежа и формиране на добива. Резултатите от използването на течен тор от морски водорасли са наистина впечетляващи!

Предимства на течния тор от морски водорасли

Водораслите съдържат повече от 70 минерала, витамини и ензими. Ето само малка част от многото му предимства и приложения:

Екстрактът от морски водорасли също повишава добивите, подобрява устойчивостта на растенията към биотичен и абиотичен стрес, увеличава усвояването на неорганични съставки от почвата, повишава устойчивостта на стресови условия и намалява загубите на плодове при съхранение.

Морските водорасли са пълни с важни хормони, които са от съществено значение за здравето на растенията като ауксини, цитокинини, бетаини и гибелерини.

Важни растителни хормони в морските водорасли

Друг основен компонент в течните торове от морски водорасли са хормоните. Основните хормони в морските водорасли са ауксини, цитокинини, бетаини и гибелерини. Тези хормони са от съществено значение за стимулиране растежа  на растенията. Повечето от тях са необходими само в много малки пропорции, но въпреки това са важни.

Ауксини

Има много различни ауксини и всички те имат своите специфични роли. Една от основните им функции е балансирането на скоростта на растеж. Те имат силно стимулиращи растежа функции. Също така стимулират растежа на корените и предотвратяват образуването на пъпки или отварянето им в неподходящ момент.

Морските водорасли могат да играят важна роля в производството на собствените ауксини на растението, тъй като ензимите, образувани с помощта на микроелементите от течния тор с водорасли, играят важна роля в образуването на тези ауксини.

Цитокинини

Цитокинините са друга група важни растителни хормони. Те инициират и активират основните процеси на растеж. Наличните цитокинини в течния екстракт от морски водорасли стимулират растежа с по-голяма енергичност, защото мобилизират хранителни вещества в листата.

Те също така осигуряват защита от слабо замръзване (до -3 по Целзий) и забавят стареенето (процесите на стареене) в растението.

Бетаини

Бетаините играят съществена роля в осмотичните процеси в растенията. Те помагат да се увеличи поглъщането на вода от растенията и са изключително полезни при сухи условия. Бетаините също са особено полезни за растенията в стрес.

Торовете от морски водорасли са особено полезни в органичното градинарство. Те съдържат почти всички хранителни микроелементи в напълно хелатна (незабавно достъпна) форма. Водораслите също са пълни с въглехидрати, които растенията използват като градивен елемент. Множество полезни микроорганизми също използват въглехидрати като източник на храна.

Течните торове от морски водорасли (особено алгинатите в морските водорасли) действат като подобрители на почвата. Алгинатите реагират с металите в почвата и образуват дълги, напречно свързани полимери в почвата. Тези полимери подобряват роненето в почвата и набъбват, когато се намокрят. Те също така задържат влагата за дълго време.

Изследване на полезните ефекти на течните водорасли

Многобройни проучвания в големи университети по света са дали различни открития за положителните ефекти на течните водорасли като тор, включително:

  • Семената, напоени с екстракт от морски водорасли, покълват по-бързо, имат по-голяма коренова маса, по-силен растеж на растенията и по-висок процент на оцеляване. Накисването на корените на растенията в екстракта също намалява стреса и ускорява растежа на корените.
  • Когато растенията са били наторени с водорасли, изследователите са открили, че: здравецът дава повече цветя на растение; гроздето беше по-сладко; луковиците на гладиолите станаха по-големи, а добивите от краставици се увеличиха с 40 процента (и плодовете страдаха по-рядко от омекване и гниене).
  • Подобрените добиви след третиране с водорасли са измерени при картофи, сладка царевица, чушки, домати, ябълки, ягоди, бамя и портокали.
  • Течният разтвор на водорасли насърчава допълнително пъпкуване, ако се прилага, когато растенията започват да пъпкуват.
  • Удължава срока на годност на плодовете и зеленчуците, ако се приложи 10 дни преди беритбата.
  • Екстрактът удължава живота на рязаните цветя, ако се напръскат с него ден-два преди отрязване.
  • Може да се използва и като разтвор за вкореняване. Поставете резници в разтвор от течни морски водорасли и вода, докато се развият корени, след което засадете. При засаждане на семена или пресаждане – поливайте с разтвора.
  • Ако се прилагат върху пасищни култури, водораслите повишават усвояването на хранителни вещества, съдържанието на протеини и общото качество на културата.
  • Насърчава растежа и помага за възпиране на вредители и болести по плодове, цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

Течният тор от морски водорасли работи най-добре, когато се пръска директно върху листата. Този метод на приложение е известен като “листно”.

Пръскане на тор директно върху листата

Листното приложение без съмнение е най-ефикасният и ефективен метод за прилагане на течни водорасли върху вашите растения. Екстрактите от водорасли са 8–20 пъти по-ефективни, когато се прилагат върху листата, отколкото когато се разпръскват върху почвата.

Напръскайте тора като фина мъгла, докато капе от повърхностите на растенията. Те веднага ще абсорбират тора и ще започнат да се възползват от него още на втория ден.

Другото предимство, което открихме, е, че течният тор с морски водорасли, прилаган като листно подхранване, всъщност изглежда органично възпира такива неприятни вредители, като зелени листни въшки и белокрилка. Какво повече можем да искаме!

Променяйте концентрацията според нуждите

Едно предимство от използването на течен тор от морски водорасли е, че можете да променяте концентрацията според вашите нужди. Например, вероятно бихте използвали по-разредена смес на морава, но бихте предпочели да използвате по-силна концентрация за стайно растение.

Най-добрият аспект на течния тор от морски водорасли е колко лесно може да се регулира концентрацията. Независимо дали имате нужда от разредена смес за вашата морава или концентрирана смес за вашите растения, процесът е толкова лесен, колкото просто да добавите малко повече вода.

Как се прави?

Течните торове с екстракт от водорасли са направени от различни видове морски водорасли, които се измиват, сушат, смилат и обработват, за да позволят естествените ползи, да влязат в сила незабавно при контакт или с листата на растенията, или със самата почва.

Течният екстракт от морски водорасли се извлича без употребата на вредни химични съединения. Това е наистина органичен продукт, който е бил широко използван в опити за биологично земеделие.

Течният тор от морски водорасли работи чудесно на тревни площи или голф игрища.

Различните семейства от морски водорасли съдържат различно ниво на хормоните на растежа: ауксини, цитокинини, гиберлини и бетаини. Иновативната смес от две семейства морски водорасли позволява на Panatop ALGA MAX да поддържа високо ниво на всички тях. Ето защо е много подходящо продукта да се използва в начална фаза от вегетацията на културите. Също така е препоръчително да се използват за възстановяване на култутрите от сериозни стресови фактори като: градушки, слани, суша и пестицидна интоксикация. Природната суровина съдържаща се в Panatop ALGA MAX, както и ниската доза на приложение не е обвързана с непрестанно растящите цени на всички химични торове и подхранващи продукти, което формира изключително нисък разход на декар и себестойност на продукцията при използването му.  Съотношението на цена на продукта – разход на декар спрямо резултатите изразени в качество и количество на добива са несравними с никой друг продукт на пазара.

За постигане на максимални резултати във всякакви неблагоприятни климато-почвени условия използвайте иновативните органо-минерални миксове от Panatechnology. 

 

Panatop ALGA MAX се комбинира най-добре, дори и при намалени от стандартните дози на приложение, с Panamin Suspension, Panamin Fulvic Max, Panatop Fulvic Start, Panatop Imuno Active Plus и други. За повече информация и предложения вижте тук.

 

Разгледайте нашите продукти!