Обяснение на NPK торове

Разбирането на оценките на NPK торове (азот, фосфор…) за тревни площи и торове за растения е важна част от вземането на решение дали торовете са подходящи или дори необходими за вашата градина и озеленяване. В наши дни използването на NPK торове е важно в почти всеки аспект на селското стопанство. Все пак, NPK торовете са скъп продукт и можете да намалите необходимото количество, като ги комбинирате с някой от нашите продукти .

Тази статия е основно ръководство за разбиране на значението на NPK числата при торовете и какви нива на азот, фосфор и поташ са наистина подходящи за вашата почва, градина или селскостопански бизнес.

Имате нужда от резюме?

Страницата, която четете в момента, отнема около 5 минути за четене и осмисляне. Обяснява много за това дали ще имате нужда от NPK торове и как може да си спестите доста ненужни разходи. Важни градински практики, като компостиране и аериране може да са много по-полезни за вашата градина от използването на химически торове. Също така имайте предвид, че по-високите нива на NPK не означават непременно по-здрави растения. Нашите продукти може да са по-добри за вас, така че не се колебайте да се свържете с нас, ние ще Ви дадем съвет безплатно.

Какво трябва да знаете за NPK и торовете?

Химическите торове и органичните торове показват съдържанието на хранителни вещества с три удебелени числа върху опаковката. Тези числа представляват три различни съединения: азот, фосфор  които също можем да опишем с буквите N-P-K.
Трите числа, посочени на етикетите на NPK торове, съответстват на процента на тези материали, намерени в тора.
Всяко хранително вещество помага по различен начин на вашата почва:
• Азотът помага на растителната зеленина да расте силна.
• Фосфорът ускорява растежа и развитието на корените и цветовете.

НПК торовете с високо съдържание на азот ще допринесат за бърз растеж, но на по-слаби растения. Което в резултат ще направи растенията по-податливи на атаки от болести и неприятели. Бързият, ефектен растеж не е непременно най-доброто нещо за вашите растения.

Нивата на азот, фосфор  са основата за определяне на здравословния растеж на растенията, според немския учен Юстус фон Либих. Теорията обаче не отчита десетките други хранителни вещества и елементи, които са от съществено значение за растежа на растенията, като сяра, водород, кислород, въглерод, магнезий и др. Освен това не се споменава значението на полезните почвени организми, които позволяват на растенията да процъфтят и да устоят на вредители и болести.

Докато работата на Юстус фон Либих безспорно е важна за науката за растежа на растенията и селското стопанство, други начини за разглеждане на това как растенията използват хранителни вещества до голяма степен биват игнорирани, особено от онези компании, които произвеждат химическите торове, които обикновено се предлагат на пазара днес.

Чрез правилно аериране на почвата, земните червеи, полезните микроби и други същества във вашата градина и почва, вие ще имате по-добър шанс при развитието на вашият селскостопански бизнес. Докато съществата живеят и усвояват органичната материя, те помагат за създаването на почва, която е здрава и плодородна. Здравата почва е основата за здрави растения.

Вглеждайки се в природата, компостът под формата на органичен хумус винаги присъства в естествените растителни общности, осигурявайки много от хранителните вещества, от които растенията се нуждаят за да растат и да процъфтяват. Компостът съдържа азот, фосфор и голямо изобилие от други микроелементи, които ще бъдат от полза за вашите растения. Елементи, които сме включили в нашите продукти, за да помогнем на вашите растения да виреят в здравословна среда.

Химическите и НПК торовете често се използват прекомерно от собствениците на малки площи за собствени нужди, а не от фермерите. Обикновено фермерите внимателно измерват и прилагат минималното количество тор, необходимо за свършване на работата, за да отглеждат културите възможно най-икономично. Много от собствениците, които не отглеждат земеделие, за да реализират печалба, в крайна сметка неволно прекаляват с химически и NPK торове (и пестициди!). Те смятат, че ако малкото количество е добро в отглеждането, тогава по-голямо количество трябва да е по-добро. Не е!

Според Националната академия на науките, въпреки че фермерите използват по-широко пестициди, собствениците отглеждащи за собствени нужди използват 10 пъти повече тор на акър. Едно нещо, което трябва да вземете от тази статия е, че трябва да използвате само правилното количество от всеки тор. Нашите продукти, намаляват нуждата от NPK торове и това от своя страна ще ви спести пари и в същото време ще поддържа двора и градината ви по-здрави.

Това е изключително важно при химикалите, но важи и за органичните! Органичните градинари могат да се обърнат към работата на сър Албърт Хауърд за солидни изследвания и идеи как да отглеждат растения по по-естествен начин. Неговите идеи разглеждат химичните процеси, които се случват в природата, като след това ги прилага в селското стопанство и домашното градинарство.

Органични срещу химически и NPK торове

Когато разглеждате етикетите на органични, химически и NPK торове, ще забележите, че числата на NPK не се събират до 100 процента. Това от своя страна води до въпроса, от какво се състои останалата част от вашия тор? Това зависи от тора.

Химическите торове могат да съдържат широка гама от други компоненти, като мръсотия, пясък и дори вещества, които могат да бъдат вредни за околната среда и вашето здраве. Химическите торове се нуждаят от тези компоненти, така че хранителните вещества да не са концентрирани до степен, че да могат да наранят или „изгорят“ вашите растения, кожата ви и всичко друго, с което влезнат в контакт.
Тъй като са съставени от различни естествени съставки, които по един или друг начин могат да бъдат от полза за вашите растения, органичните торове не винаги съдържат тези компоненти. Видът на хранителните вещества, които съдържат и как се събират тези хранителни вещества са допълнителни съображения при химическите торове, при избора на които трябва да се внимава. Типът азот, например, който обикновено присъства в химическите торове, се разтваря относително бързо във вода. Това показва, че допълнителният азот може да замърси подпочвените води и източниците на сладка вода.

Фосфорната киселина се използва и от много химически торове днес за бързо и ефикасно производство на торове с високо съдържание на фосфор. Има твърдения, че тази форма на фосфор ефективно неутрализира други важни микроелементи от почвата, които са необходими на вашите растения.

Имайте предвид, че калият, използван в много търговски торове, е сурова версия на минерала, която, ако се прилага неправилно може да нарани вашите растения. Въпреки че естествените и органичните торове често имат по-ниски нива на NPK, те се променят в почвата, като постепенно работят за подобряване на вашата почва и подпомагат растежа на вашите растения. Те стоят далеч от бързия растеж и цъфтеж на химическите торове, които всъщност могат да навредят на вашите растения. Големите стойности на NPK не винаги означават по-добър тор.

Алтернативи на използването на торове

Вашата градина или двор може да не се нуждае от много тор. Като причина, много опитни градинари изтъкват, че тъй като тези хранителни вещества вече присъстват в нашите почви, не са необходими допълнителни съставки, като фосфор.
Тези компоненти обаче трябва да бъдат освободени чрез ефективна аерация на почвата, дренаж, полезни почвени организми и т.н. Това означава, че докато се грижите добре за почвата си, органичните торове с NPK етикети, които показват ниски стойности или дори нула зафосфор ще бъдат повече от достатъчни за вашата градина.

Торове без подходяща аеразия на почвата, минерални хранителни вещества и други фактори могат да повлият на вашите растения и те да не бъдат в състояние позволяващо им да абсорбират фосфор. Ето защо, зареждането на почвата ви с високи нива на фосфор  може да не доведе до голяма разлика в здравето на вашите растения.

Придружаващото засаждане с растения, които фиксират азот(като боб), ще доведе до щастлива и здрава почва. NPK, органичните компости и компостираният оборски тор са добри доставчици на всички хранителни вещества, от които растенията се нуждаят за да процъфтяват. Компостирането е едно от най-добрите неща, които можете да направите за да нахраните вашите растения и да им дадете необходимите хранителни вещества.

Комбинирането на нашите продукти с NPK тор ще намали необходимостта от количество NPK, от което се нуждаете за вашата почва, като по този начин ще намали разходите. Свържете се с нас днес, ще се радваме да ви помогнем!