Всеизвестен факт, че в Италия около вулкана Етна, всеки земеделец се радва на богата и качествена продукция, заради почвите и техния състав. Това се дължи на вулканичните отлагания, натрупани в нея по време на активизиране на вулкана.

 

Как влияят вулканичните скали на растенията?

 

За разлика от стандартните листни торове, които подхранват растенията, съставът на вулканичните скали е от естествен произход. Това позволява максималното им усвояване и натрупване в запас на клетъчно ниво, дори и при наличие на стресови фактори. Те влияят пряко върху фотосинтезата, жизнените функции на растенията и значително повишават имунния им отговор при наличие на биотичен и абиотичен стрес. Това прави растенията по-малко подвластни на климатопочвените условия.

 

Една от характеристиките на вулканичните скали е, че те са богати на карбонати. Например калциевият карбонат представлява съединение между калциев оксид и ЕСТЕСТВЕНО СВЪРЗАН ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД (CO2), който се натрупва на клетъчно ниво и влияе пряко на фотосинтезата, дори и при горещи и сухи периоди. Запасът от въглероден диоксид на клетъчно ниво стимулира растенията по следните начини:

  • Ускорена фотосинтеза и удължен период на вегетация – При повишение на температурата над 28 градуса нивото на фотосинтезата драстично спада. Това е така, защото при нагрятата повърхност CO2 се издига нагоре, а растението е подложено на топлинен стрес. Запасът от въглероден диоксид на клетъчно ниво, позволява на растенията да поддържат оптимално ниво на фотосинтеза дори и при тези условия.
  • Запасът от CO2 води до повишен синтез на глюкоза и сгъстяване на вътрешните сокове на растенията. Това води до сериозна толерантност към слани и измръзване и предпазва растенията от стрес при големите пролетни температурни амплитуди.
  • Регулация на устицата – когато растенията са запасени с въглероден диоксид, поддържат устицата си затворени, което води до намалена транспирация на влага и респективно силна толерантност към суша.
  • Фунгистатичен ефект – Максимално затворените устица и запаса на втория основен елемент в Panamin – силициевият диоксид, формират механична преграда за гъбните патогени, която затруднява проникването им в растенията.

 

СИЛИЦИЯТ (Si) е вторият най-често срещан елемент на нашата планета, който преобладава във вулканичната скала Зеолит и е изключително полезен както за растенията, така и за хората. Подпомага транспортирането на хранителни вещества от корена към листата и силно повишава толерантността им към биотичен и абиотичен стрес. Той е силен антисептик и добър помощник в борбата с гъбните патогени, блокира тежките метали в почвата и елиминира токсините. Силицият има положително влияние за заздравяването на клетъчните стени и механичната устойчивост като подобрява структурата на растителните тъкани. Произвежда по-силни стъбла с по-изправени листа. Увеличава усвояемостта на хранителни вещества. Запасът на Si в растителните тъкани намалява скоростта на транспирация, устойчивост на суша и стрес от високи температури, редуцира солевия баланс като инхибира усвояването на натрий.

Запасяването със Силициев диоксид (SiO2) води до втвърдяване на горния кутикулен слой и сгъстяване на трихомите (фини власинки по повърхността на растенията). В резултат на това, някои видове неприятели го разпознават като неблагоприятна среда и отлитат. Формираният силициево кутикулен слой служи за преграда срещу проникване на патогените. Силицият спомага за предпазване от нова атака – системна придобита устойчивост.

КАЛЦИЯТ и МАГНЕЗИЯТ в тандем в борбата срещу стреса.

  • Калцият и магнезият допълнително повишават толерантността към абиотичен стрес. Двата елемента имат синергично действие по отношение на усвояемостта на макроелементи. Те повишават качеството, количеството и срока на съхранение на продукцията.
  • Калцият е жизнено необходим хранителен елемент, който подобрява здравословния статус на културите. Заздравява клетъчните стени, подобрява устойчивостта към механични увреждания, засушаване, преовлажняване, ниски и високи температури, болести и неприятели.
  • Магнезият има положителен ефект върху фотосинтезата, съставна част на хлорофила, активатор на ензимите и спомага транспортирането и усвояването на хранителни вещества в почвата.

 

Почвено влияние на Panamin:

 

Миксът от вулканични скали подобрява механичния състав, пропускливостта и солевия баланс на почвата и оптимизира pH нивото и в двете посоки. Ако в едно поле имаме алкални и киселинни петна, калциевият карбонат е в състояние да оптимизира pH нивото ѝ. Еднаквото количество калциев оксид и въглероден диоксид в него, влияят на pH като взаимодействат помежду си. Когато pH е високо, въглеродният диоксид го сваля до зона на влияние на калциевия оксид. А когато е ниско, калциевият оксид го вдига до зона на влияние на въглеродния диоксид. И по този начин pH остава оптимално.

Уникалното в Panamin е, че миксът от микронизирани вулканични скали го превръща в отличен протектор на добивния потенциал и допринася за нормалното развитие на културите при все по-честите стресови фактори в следствие на климатичните промени.